Základními kritérii výběru místa by měla být dostupnost z místa obřadu a počet hostů. Zároveň počítejte s místem pro kapelu, tanečním parketem, stolem na svatební dary, dětským koutkem…

Vybraná místa objeďte osobně, nejlépe na večeři, abyste měli čas zhodnotit, jak na vás působí interiér, jídlo a obsluha.

 Zasedací pořádek

Stoly uspořádejte do tvaru U nebo T tak, aby na sebe svatebčané viděli, a aby byl stůl ze všech stran pohodlně přístupný. U většího počtu hostů můžete místo tabule zvolit jednotlivé stoly pro 8-10 hostů. V posledních letech je uspořádání k jednotlivým stolům stále žádanější. Nevěsta s ženichem pak mají svůj hlavní stůl, kde sedí s rodiči nebo svědky.

Zasedací pořádek můžete umístit před vchod do restaurace nebo do rukou koordinátora. V případě menšího počtu hostů postačí jmenovky na stolech. Samozřejmě můžete nechat hosty, aby se usadili jak je jim libo, ale musíte počítat s menším chaosem na začátku hostiny.


Základní pravidla pro zasedací pořádek

  • Uprostřed stolu bude sedět ženich s nevěstou – nevěsta po pravici
  • Vedle nevěsty otec ženicha, pak matka ženicha
  • Vedle ženicha matka nevěsty, pak otec nevěsty
  • Vpravo vedle ženichovy matky svědkové
  • Dále pak vedle svědků prarodiče, sourozenci a přátelé
  • Můžete také posadit své rodiče k sobě, svědky pak vedle nich
  • Manželské páry mohou sedět u sebe nebo být rozsazeni, aby se obě rodiny co nejdříve seznámily (pak sedí muž – žena – muž – žena)
  • Společensky významnější osoby sedí zády ke stěně, čelem do prostoru

Přípitek

Svatební hostina nezačíná předkrmem, ale proslovem, někdo ji musí zahájit. Jakmile je naservírován na stolech předkrm, vstane řečník, případně poklepe na prázdnou skleničku nožem, čímž si vyžádá pozornost, a pronese přípitek. Dalším vhodným momentem pro proslov je chvilka před dezertem.

První volba je tatínek nevěsty, pak tatínek ženicha, na třetím místě je některý ze svědků, záleží na tom, kdo je lepší řečník.

Přípitek by neměl být dlouhý, aby svatební hosty nenudil (do 3 minut). Stačí připomenout, jak dlouho se novomanželé znají, přidat nějakou veselou historku z jejich společného života a popřát jim hodně štěstí do dalších dnů.

Přípitek se nesmí číst, řečník ho musí umět zpaměti a na závěr by měl pozvednout číši sektu a vyzvat k přípitku (v tom případě se vždy podává sekt nebo šampaňské, aperitivy se nepřipíjí).


Svatební menu        

 Záleží pouze na vás, jestli si pro hostinu vyberete „klasické“ svatební menu, jiné jednotné menu nebo rautový stůl. Rautový stůl je obvykle dražší, ale zase si každý z hostů vybere na co má chuť.

Na rautový oběd počítáme obvykle 300g na osobu. Pokud se jedná o občerstvení formou rautu na celý večer, množství může být až dvojnásobné. Pokud plánujete oběd i večeři, je vhodnější oběd zvolit formou menu, raut pak k večeři.

Klasické svatební menu:

  • Přípitek – vermut nebo sekt
  • Šunková rolka s křenem
  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Svíčková na smetaně s knedlíkem
  • Svatební dort

Nevíte-li si rady s výběrem restaurace, menu nebo organizací jednotlivých částí svatebního dne, sjednejte si schůzku s koordinátorkou naší svatební agentury, která vám se vším pomůže. Doporučíme vám vhodné lokality, sestavíme zasedací pořádek atd.